Unesco Vlaanderen

Brussels Stocletpaleis is werelderfgoed

Gepubliceerd op 29/06/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO dat nog tot 30 juni 2009 bijeen is in Sevilla (Spanje) om te beslissen over nieuwe inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, besloot op 27 juni 2009 om het Stocletpaleis in Brussel toe te voegen aan de lijst.

Het Stocletpaleis, een villa aan de Tervurenlaan in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, werd tussen 1905 en 1911 gebouwd in opdracht van zakenman Adolphe Stoclet, naar een ontwerp van de Weense architect Josef Hoffmann.

Het Stocletpaleis is een zogenaamd 'Gesamkunstwerk': architectuur, meubilair en de tuin vormen een onlosmakelijk geheel. Volgens kenners gaat het om "het meest opmerkelijke gebouw" van de Weense Secession, een architecturale en decoratieve stroming van de Art Nouveau. Het is het enige in de wereld dat vandaag nog in zijn originele staat is.

De meubels en decoratieve elementen werden vervaardigd door de Wiener Werkstätte, ateliers opgericht door Hoffmann. Het gaat om ontwerpen van de architect zelf of van befaamde Weense artiesten als Karl Otto Czeschka, Koloman Moser, Edouard Wimmer en Gustav Klimt.