De Chileense journaliste Mónica González Mujica, een heldin van de strijd tegen de dictatuur in haar land, is de laureaat van de 2010 UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom Prize.
"Tijdens haar carrière toonde Mónica González Mujica veel moed door het belichten van de donkere kant van Chili," aldus Joe Thloloe, Ombudsman van de Raad voor de Journalistiek van Zuid-Afrika en voorzitter van de internationale jury die de laureaat nomineert. "Ze belichaamt de geest van de Wereldprijs voor Persvrijheid. Ze is gevangengezet, gemarteld, voor de rechter gesleept, maar bleef standvastig."
Mónica González Mujica is momenteel aan de slag bij het Centrum voor Journalistiek en Onderzoek en geeft in verschillende landen workshops over onderzoeksjournalistiek. Zo deelt ze haar ervaring en knowhow met jongere generaties journalisten, iets was de 12-koppige internationale jury bijzonder wist te waarderen.
Irina Bokova, de directeur-generaal van de UNESCO, kon zich perfect vinden in de keuze van de jury en bekrachtigde haar nominatie. "Mónica González Mujica onderging jarenlang allerlei ontberingen omwille van haar inzet voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting, een van de fundamentele waarden die UNESCO wereldwijd tracht te handhaven. En nu zet ze zich met evenveel overtuiging in voor onderwijs, een andere prioriteit van onze Organisatie," zo roemde Bokova de laureaat.
Na de militaire staatsgreep van 1973 verbleef Mónica González Mujica vier jaar in ballingschap. Ze keerde terug naar Chili in 1978, waar intimidatie van de geheime dienst haar herhaaldelijk banen kostte. Als journalist, onderzocht zij schendingen van de mensenrechten, alsmede het financiële reilen en zeilen van generaal Pinochet en zijn familie.
Omwille van dit werk, werd Mónica González Mujica gevangengenomen en gefolterd van 1984 tot 1985. Dit schrok haar niet af om na haar vrijlating terug aan onderzoeksjournalistiek te doen en verschillende artikels en boeken te publiceren over de misbruiken van de militaire dictatuur. Dit zorgde ervoor dat ze nog verschillende keren werd vastgehouden en voor de rechter moest verschijnen.
Na de terugkeer van Chili naar een democratisch regime in 1990, bleef Mónica González Mujica actief als journaliste. Sinds 2007 voert ze de leiding van het Centrum voor Journalistiek en Onderzoek (Santiago, Chili) en verzorgt ze workshops over onderzoeksjournalistiek in Chili en in het buitenland.
De Wereldprijs voor de Persvrijheid wordt sinds 1997 jaarlijks toegekend aan een individu of een organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor de verdediging van de vrije meningsuiting. Vooral mensen die daarbij hun eigen leven in gevaar brengen, komen in aanmerking voor de Prijs om hun uitzonderlijke engagement te eren.
Aan de Prijs is een bedrag van 25.000 dollar verbonden, gefinancierd door de Cano en Ottaway familie stichtingen en door JP / Politiken Newspaper LTD. Eerdere laureaten van de Wereldprijs voor de Persvrijheid waren Lasantha Wickrematunge (Sri Lanka, 2009), Lydia Cacho (Mexico, 2008) , Anna Politkovskaya (Rusland, 2007), May Chidiac (Libanon, 2006), Cheng Yizhong, (China, 2005), Raúl Rivero (Cuba, 2004), Amira Hass (Israël, 2003), Geoffrey Nyarota (Zimbabwe, 2002) , U Win Tin (Myanmar, 2001), Nizar Nayyouf (Syrië, 2000), Jezus Blancornelas (Mexico, 1999), Christina Anyanwu (Nigeria, 1998) en Gao Yu (China, 1997).