Unesco Vlaanderen

Unesco versterkt haar financiële steun voor Oekraïense journalisten

Gepubliceerd op 09/01/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Tweehonderd extra Oekraïense journalisten hebben een beurs van Unesco gekregen om hun cruciale werk voort te zetten. Driekwart van hen is vrouw. In totaal hebben 360 journalisten in het land financiële steun ontvangen sinds het begin van de oorlog.

Om ervoor te zorgen dat Oekraïense burgers betrouwbare informatie blijven krijgen over het conflict dat zich in hun land afspeelt, heeft Unesco een aantal noodmaatregelen getroffen, zoals het verschaffen van beurzen aan Oekraïense journalisten. Dat moet ervoor zorgen dat ze hun werk in alle onafhankelijkheid kunnen blijven doen.

Na twee oproepen kregen toe nu toe in totaal 360 journalisten financiële steun. De hulp was mogelijk dankzij een samenwerking van Unesco met het Wereldvoedselprogramma (WFP) en partners uit het maatschappelijk middenveld.

Een eerste ronde van 160 beurzen werd beheerd via de Internationale Federatie voor Journalisten (IFJ) en de Nationale Unie voor Journalisten van Oekraïne (NUJU).

Lviv Media Forum lanceerde een tweede oproep in het najaar van 2023 en verstrekte beurzen aan 200 journalisten. Van de 200 geselecteerde aanvragers waren er 47 mannen en 153 vrouwen. De journalisten, geselecteerd door een onafhankelijke jury van media-experts en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, kwamen uit bijna alle regio's van Oekraïne, waarbij de hoogste aantallen uit de regio Kiev kwamen, gevolgd door de regio's Dnipro, Odessa, Charkov, Mykolaiv, Lviv en Poltava.