Unesco Vlaanderen

Djenné op rode lijst van het werelderfgoed

Gepubliceerd op 13/07/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

 

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft het historisch stadscentrum van Djenné (Mali) toegevoegd aan de Lijst van Bedreigd Werelderfgoed. Deze beslissing is genomen omwille van de onveiligheid in het gebied die het onmogelijk maakt om beschermende maatregelen uit te voeren voor deze werelderfgoedsite.

Het historisch stadscentrum van Djenné is vooral bekend omwille van zijn monumentale leemarchitectuur en heeft onder meer te lijden aan het achteruitgaan van de bouwmaterialen, verstedelijking en erosie van de archeologische site.

Djenné is sinds 1988 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Lijst van Bedreigd Werelderfgoed waarschuwt de internationale gemeenschap voor de factoren die de uitzonderlijke universele waarde van werelderfgoedsites bedreigen en roept op tot internationale solidariteit om hulp op gang te krijgen.

Het Werelderfgoedcomité van Unesco is sinds 10 juli bijeen in Istanbul (Turkije). De bijeenkomst duurt nog tot 20 juli en zal zich ook uitspreken over de nieuwe nominaties voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Een van de dossiers dat zal besproken worden, is het architecturale oeuvre van Le Corbusier - met onder andere de woning Guiette in Antwerpen.