Unesco Vlaanderen

Een Indisch fysicus en een Braziliaans bioloog winnen de eerste Trieste Wetenschapsprijs

Gepubliceerd op 07/06/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

De Academie voor Wetenschap voor de Ontwikkelingswereld (TWAS, een onder de vleugels van de UNESCO werkende NGO) en Illy-koffie, marktleidend koffieproducent in Italië, reiken de eerste Trieste Wetenschapsprijs uit aan een Indisch fysicus en een Braziliaans bioloog.

Tiruppattur V. Ramakrishnan, DAE Homi Bhabha professor in Fysica aan de Banaras Hindu Universiteit in Varanasi, India, werd gelauwerd om zijn bijdrage aan de kennis van de fysische krachten die vloeistof kunnen omzetten in vaste stof. Sergio Henrique Ferreira, professor in farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo in Ribeirão Preto, Brazilië, werd geprezen om zijn onderzoek naar de manier waarop enzymen een hoge bloeddruk kunnen verlagen en pijngevoel reduceren. Beide winnaars zullen een bedrag van 50.000 dollar ontvangen.

Volgens C.N.R. Rao, de voorzitter van TWAS, zijn beide wetenschappers verdiend winnaar van deze eerste Trieste Wetenschapsprijs geworden. Zij vertegenwoordigen niet alleen het neusje van de zalm wat betreft wetenschappelijk onderzoek in ontwikkelingslanden, maar in de hele wereld.

De Trieste Wetenschapsprijs wordt uitgereikt door TWAS en gesponsord door Illy-koffie. Deze prijs tracht internationale erkenning te verschaffen aan wetenschappers uit ontwikkelingslanden die voortreffelijke onderzoeksresultaten voorleggen. De benaming van de prijs verwijst naar de stad Trieste, omdat hier belangrijke internationale instituten die een significante bijdrage leveren aan de promotie van wetenschap in ontwikkelingslanden gevestigd zijn, zoals TWAS zelf en Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP).