Unesco Vlaanderen

Eerste echte test van nieuw tsunamiwaarschuwingssysteem

Gepubliceerd op 20/07/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, biedt zijn condoleances aan aan de families van de slachtoffers van de tsunami die op 17 juli Indonesië trof. Tezelfdertijd dringt hij er bij de landen in de regio op aan om hun inspanningen aan te houden om zo snel mogelijk goed werkende nationale waarschuwingssystemen uit te bouwen en de "laatste stap naar de mensen aan de kust te zetten."

"Het tsunamiwaarschuwingssysteem dat met de hulp van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie de voorbije 18 maanden is opgezet, functioneerde goed. De nationale autoriteiten kregen de informatie die hen in staat stelde om te reageren. Amper 19 minuten na de zeebeving kreeg Jakarta een tsunamiwaarschuwing," aldus Matsuura. "Niettemin vallen er honderden doden te betreuren en verloren vele duizenden mensen hun woning en levensvoorziening. Het systeem vertoont nog gaten, vooral bij het tijdig waarschuwen van de kustgemeenschappen."

Naast het verder op punt stellen van het technische luik van het systeem dat instaat voor waarneming en waarschuwing van nationale autoriteiten, moet vooral werk gemaakt worden van het beter wapenen van nationale autoriteiten om de plaatselijke bevolking te waarschuwen. Enkel als de kustbevolking snel genoeg gewaarschuwd wordt, en weet wat te doen in zo'n geval, kan het tsunamiwaarschuwingssysteem zijn volle potentieel bereiken en kunnen er zoveel mogelijk levens gespaard worden.

Klik hier voor meer informatie over het tsunamiwaarschuwingssysteem dat de UNESCO in de Indische Oceaan uitbouwde.