Unesco Vlaanderen

EU helpt Unesco bij wederopbouw Mosul en Basra

Gepubliceerd op 26/02/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

De Europese Unie en Unesco sloten een samenwerkingsakkoord om historische stadslandschappen in Irak te herstellen.

De Europese Unie stelt 20 miljoen euro ter beschikking van Unesco om sociale cohesie en verzoening in Irak te bevorderen door het herstel en de wederopbouw van historische stadslandschappen. De samenwerking past binnen het kader van het 'Revive the Spirit of Mosul' project dat Unesco een jaar geleden lanceerde.

Unesco en de Europese Unie sloten een samenwerkingsakkoord voor een periode van drie jaar. De Europese fondsen zullen worden gebruikt voor herstelwerkzaamheden in de Iraakse steden Mosul en Basra.

Werk en opleiding

In beide steden zullen projecten voor stadsreconstructie gepaard gaan met het scheppen van banen en het ontwikkelen van vaardigheden. Bedoeling is iets te doen aan het groot gebrek aan werkgelegenheid, vooral onder jongeren, intern ontheemden en terugkeerders. Ongeveer 1.500 jongen krijgen een opleiding en er komt praktijktraining voor laaggeschoolde en ongeschoolde jonge arbeiders.

Er komen ook plaatsen waar de lokale bevolking van de historische stadsdelen van Mosul en Basra materialen kunnen ophalen  om hun huizen te herstellen. Andere activiteiten omvatten een digitale inventaris van stedelijk erfgoed en het opstellen van een herstel- en wederopbouwplan.

Er zullen ook culturele evenementen worden georganiseerd rond gerestaureerde locaties om de sociale cohesie te versterken.

Zowel bij het bepalen van prioriteiten als bij het uitvoeren van het project zal worden overlegd en samengewerkt met het maatschappelijk middelveld en lokale gemeenschappen, in het bijzonder met jeugd- en vrouwenorganisaties.

Informatie over het 'Revive the Spirit of Mosul' project van Unesco >