Unesco Vlaanderen

Experts bevelen tunnel aan voor bedreigde werelderfgoedsite in Dresden

Gepubliceerd op 12/03/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

Een internationaal team van experts bezocht Dresden in februari 2008 naar aanleiding van de plannen om er een nieuwe brug te bouwen over de Elbe. De brug moet de verkeersproblemen van de stad oplossen maar het Werelderfgoedcomité van de UNESCO meent dat een dergelijk bouwsel het aanzicht, en dus de uitzonderlijke universele waarde, van het cultureel landschap zal bezoedelen. Het comité dreigde er eerder mee Dresden van de Werelderfgoedlijst te zullen schrappen als de brug daadwerkelijk wordt opgetrokken.

De experts bezochten de site en bestudeerden de bouwplannen. Ze kwamen tot de conclusie dat een tunnel veel minder verstrekkende gevolgen voor het cultureel landschap zou hebben. Bijgevolg bevelen ze de bouw van een tunnel aan in een rapport dat wordt overgemaakt aan de Duitse autoriteiten en aan de 21 lidstaten die zetelen in het Werelderfgoedcomité dat zich in juli 2008 in Quebec (Canada) over het dossier zal buigen.

Christina Cameron, die het Werelderfgoedcomité voorzit, toont zich voorzichtig hoopvol: "het opwerpen van een alternatief voor de huidige plannen om een brug te bouwen, biedt een mogelijkheid om de Elbe vallei in Dresden te vrijwaren. Het Werelderfgoedcomité is bereid om een positieve aanbeveling te geven voor een oplossing die kan helpen om dit wondermooie landschap op de Werelderfgoedlijst te houden."