Unesco Vlaanderen

Forest Whitaker wordt UNESCO Goodwill Ambassadeur

Gepubliceerd op 16/06/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

De Amerikaanse acteur, regisseur en producent Forest Whitaker wordt op 21 juni op de hoofdzetel van UNESCO in Parijs aangesteld tot UNESCO Goodwill Ambassadeur voor Vrede en Verzoening.

De benoeming is een erkenning voor het artistiek en humanitair engagement van Forest Whitaker. De nieuwe projecten waaraan hij momenteel werkt, illustreren dit engagement op en top. Zo is er de film Better Angels, onder zijn regie met zichzelf in de hoofdrol, waarin de situatie van kindsoldaten in Oeganda aan bod komt, alsook de documentaire Common Destiny waarin de rol van het onderwijs onderzocht wordt met betrekking tot het opbouwen van vrede en verzoening tussen, of binnen, gemeenschappen.

Forest Whitaker werd geboren in 1961 in Texas. Hij is het best bekend voor zijn vertolking als dictator Idi Amin in de film The Last King Of Scotland waarvoor hij zowel een Oscar, een BAFTA als een Golden Globe kreeg.

Naast zijn werk voor film en televisie staat hij bekend als activist. Zo zet hij zich onder meer in voor Penny Lane, een organisatie die mishandelde jongeren helpt, en PETA, een organisatie die opkomt voor dierenrechten. Hij steunt ook Hope North, een internaat en opleidingscentrum in Noord-Oeganda voor ontsnapte kindsoldaten, weeskinderen en andere jonge slachtoffers van de burgeroorlog.

In oktober 2011 zal Forest Witaker tijdens het Jeugdforum van UNESCO in Parijs een aantal documentaires voorstellen rond initiatieven ter bevordering van vrede en verzoening.

Goodwill Ambassadeurs zijn vooraanstaande figuren uit uiteenlopende sectoren die hun bekendheid inzetten om meer aandacht te vragen voor de verschillende kwesties waarvoor UNESCO zich wereldwijd inzet.