Unesco Vlaanderen

Gevangengezet Eritrees journalist krijgt Prijs voor Persvrijheid

Gepubliceerd op 30/03/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco kent haar jaarlijkse Prijs voor Persvrijheid toe aan Dawit Isaak die al 16 jaar opgesloten zit zonder aanklacht of proces.

Dawit Isaak krijgt de Unesco/Guillermo Cano Wereldprijs voor Persvrijheid. Deze journalist met de dubbele Eritrees-Zweedse nationaliteit is gearresteerd in september 2001. Er is voor het laatst iets van hem vernomen in 2005. Het is onbekend waar hij zich momenteel bevindt.

Moed, verzet en inzet

Een onafhankelijke internationale jury stelde voor om de Prijs toe te kennen aan Dawit Isaak voor zijn moed, verzet en inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Unesco directeur-generaal Irina Bokova volgde de aanbeveling van de jury.

“Het verdedigen van fundamentele vrijheden vraagt om vastberadenheid en moed – het vraagt om onverschrokken pleitbezorgers,” zegt Bokova. “Dat is de erfenis van Guillermo Cano en de boodschap die we uitsturen met de beslissing om het werk van Dawit Isaak te belichten.”

Hoop op vrijlating

“Dawit Isaak vervoegt een lange lijst van journalisten die volhardden om licht in de duisternis te brengen; om hun gemeenschappen te informeren ondanks alle tegenwerking,” zegt Cilla Benkö, voorzitter van de jury die de Prijs toekende. “Sommigen gaven hun leven in het streven naar de waarheid. Velen zijn opgesloten. Dawit Isaak zit bijna 16 jaar opgesloten, zonder aanklacht op proces. Ik hoop van harte dat deze Prijs de wereld zal doen uitroepen: 'Laat Dawit Isaak onmiddellijk vrij'.”

Dawit Isaak, een toneelschrijver, journalist en schrijver, verhuisde in 1987 naar Zweden. Hij kreeg er de Zweedse nationaliteit en ging er in vrijwillig ballingschap. Na de onafhankelijkheid van Eritrea, keerde hij terug naar zijn geboorteland om er een van de oprichters en journalisten te worden van Setit: de eerste onafhankelijke krant in het land. Hij stond bekend om zijn kritische en inzichtelijke berichtgeving.

Werelddag voor de Persvrijheid

De officiële uitreiking van de Prijs volgt op 3 mei 2017 in Jakarta ter gelegenheid van de viering van de Werelddag voor de Persvrijheid, in aanwezigheid van Unesco directeur-generaal Irina Bokova en de president van Indonesië, Joko Widodo.

De Uitvoerende Raad van Unesco creëerde de jaarlijkse Unesco/Guillermo Cano Wereldprijs voor Persvrijheid in 1997. De Prijs eert het werk van een individu of een organisatie ter verdediging en bevordering van de vrijheid van meningsuiting, vooral als dat in gevaarlijke omstandigheden gebeurt.

De Prijs is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, een Colombiaanse journalist die vermoord is voor het kantoor van zijn krant, El Espectador, op 17 december 1986 in Bogotá. Het eraan verbonden prijzengeld van 25 000 dollar wordt gefinancierd door de Cano Foundation (Colombia) en de Helsingin Sanomat Foundation (Finland).

Eerdere laureaten van de Unesco/Guillermo Cano Wereldprijs voor Persvrijheid
Werelddag voor de Persvrijheid