Voor het eerst sinds de coronacrisis konden de Heilig Bloedprocessie in Brugge en het Ros Beiaard in Dendermonde uitgaan. Beide parades zijn ingeschreven op Unesco’s Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid
De Heilig Bloedprocessie lokte zo’n 40.000 toeschouwers naar het centrum van Brugge op 26 mei. Door de coronacrisis was het drie jaar geleden dat de processie nog eens kon uitgaan.
De Heilige Bloedprocessie toont hoe het Heilig Bloed van Christus na de kruistochten naar Brugge werd gebracht. De processie gaat al uit van 1304. Zowat 1.700 figuranten speelden Bijbelse verhalen na.
De Ros Beiaardommegang bracht zo’n 86.000 toeschouwers op de been in Dendermonde op 29 mei.
Het Ros – een houten paard van meer dan 5 meter hoog met daarop vier Heemskinderen – werd voorafgegaan door een lange parade met 27 praalwagens en 2.000 figuranten. Ze legden een tocht af van 4,7 kilometer door het stadscentrum. De Ommegang gebeurt maar eens in de 10 jaar en is van grote emotionele waarde voor de inwoners van Dendermonde. Door de coronacrisis was het dit keer zelfs 12 jaar geleden dat het paard van stal kwam.
De Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid is in het leven geroepen om immaterieel erfgoed zichtbaar te maken en het bewustzijn erover te vergroten. Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan.