Unesco Vlaanderen

Help de oceanen beschermen

Gepubliceerd op 16/06/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Jongeren lanceren petitie voor de bescherming van de oceanen.

Het Mariene Werelderfgoedprogramma van Unesco heeft een internationale petitie gelanceerd om het bewustzijn te vergroten voor het belang van de bescherming van de oceanen. De campagne is officieel gelanceerd op 8 juni 2017, Wereldoceanendag, in New York tijdens een VN-conferentie in het teken van Duurzaam Ontwikkelingsdoel 14: Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen.

#MyOceanPledge

De petitie vaart onder de vlag #MyOceanPledge. Het initiatief is een idee van kinderen die nabij mariene werelderfgoedgebieden wonen. Zij zijn zich bewust van het belang van de mariene hulpbronnen en beloven plechtig om deze natuurlijke rijkdommen te zullen beschermen. Met de campagne roepen ze regeringsleiders en burgers op om hun voorbeeld te volgen. De doelstelling is om de oceanen tegen de negatieve impact van menselijke activiteit te beschermen en om ze te bewaren voor alle toekomstige generaties.

Vlaanderen is een van de vier partners die het mogelijk maakten om de campagne #MyOceanPledge te lanceren. De Vlaamse overheid steunt het Mariene Werelderfgoedprogramma van Unesco al sinds de oprichting ervan in 2005 met een bijdrage vanuit het Algemeen Vlaams Unesco Trustfonds (FUT). Sinds de oprichting van het Mariene Werelderfgoedprogramma zijn er 16 nieuwe mariene gebieden ingeschreven op de Werelderfgoedlijst: een verdubbeling van de oppervlakte beschermd gebied. Er staan nu 49 gebieden uit 37 landen op de Lijst. Samen goed voor 10% van alle beschermde mariene gebieden.

Wie zich wil aansluiten bij het engagement om de natuurlijke rijkdom van de oceanen te beschermen, kan de petitie ondertekenen op de website van Unesco.