Unesco Vlaanderen

Help je de evolutie van de kustlijn opvolgen?

Gepubliceerd op 06/07/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Op vakantie of op wandel in Koksijde of Oostende? Dan kan je de wetenschap helpen om de evolutie van de kustlijn in kaart te brengen. Al wat je hoeft te doen, is een foto nemen op een vaste locatie en die delen op je sociale media.

CoastSnap is een wereldwijd project dat burgers wil engageren om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar de aangroei en erosie van verschillende stranden. Er zijn hiervoor meer dan 70 speciaal ontworpen houders op vaste CoastSnap-locaties gezet waar passanten hun smartphone in kunnen plaatsen om een foto van het strand te nemen. Aan onze kust zijn er twee CoastSnap-palen: in Koksijde en Oostende.

Hoe werkt het?

Je gaat naar een CoastSnap-paal, ofwel die nabij Surfclub Windekind (Groenendijk) in Koksijde, ofwel die op de zeedijk van de Oostendse Oosteroever. Plaats je smartphone in de houder bovenop de CoastSnap-paal en neem een foto. Deel het beeld vervolgens via je sociale media-kanalen met vermelding #CoastSnapkoksijde of #CoastSnapOostende naargelang je locatie. Je kan je foto ook mailen naar coastsnap@vliz.be. Let er wel op dat je telkens de datum en tijd meegeeft waarop je de foto hebt genomen.

Hoe help je de wetenschap?

De locaties zijn niet zomaar gekozen. Het strand is op deze plekken onderhevig aan heel wat factoren die de aangroei beïnvloeden. CoastSnap kan hier bijdragen aan een betere kennis van hoe ons strand precies reageert op al die invloeden.

Door een foto te nemen vanop een CoastSnap-paal help je wetenschappers van o.a. het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Vrije Universiteit Brussel om strandkliffen, het strandreliëf en de evolutie van de kustlijn minutieus op te volgen.