Unesco Vlaanderen

Het architecturale oeuvre van Le Corbusier genomineerd als werelderfgoed

Gepubliceerd op 28/01/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Zeven landen, waaronder België, hebben een nominatiedossier ingediend bij Unesco om het architecturale oeuvre van Le Corbusier te laten inschrijven op de Werelderfgoedlijst. Daartoe is op 19 januari 2015 een ondertekeningsceremonie gehouden op de hoofdzetel van Unesco in Parijs. Eerdere pogingen om het oeuvre als werelderfgoed te laten erkennen (in 2009 en 2011) mislukten.

Het nominatiedossier dat is ingediend bij Unesco behelst een zogenaamde seriële nominatie en omvat 17 gebouwen en gebouwcomplexen uit zeven landen: Argentinië, België, Duitsland, Frankrijk, India, Japan en Zwitserland. Voor België gaat het om de woning Guiette in Antwerpen, het enige nog bestaande werk van Le Corbusier in ons land en de unieke realisatie van het 'Maison Citrohan', een van de vroege theoretische woningmodellen van Le Corbusier.

Nu het dossier is ingediend start de formele evaluatieprocedure: het dossier wordt eerst inhoudelijk onderzocht door experts van de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS). In het najaar brengt een delegatie een bezoek aan alle 17 sites. Op basis van de bureaustudie en de bezoeken ter plaatse brengt ICOMOS tegen mei 2016 een advies uit aan het Werelderfgoedcomité van Unesco. In de zomer van 2016 volgt een uitspraak over het al dan niet krijgen van een plaats op de Werelderfgoedlijst.