Unesco Vlaanderen

Interactieve 'Atlas voor Talen van de Wereld in Gevaar' raadpleegbaar op het net

Gepubliceerd op 19/05/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

In 1996 publiceerde de UNESCO voor het eerst een Atlas voor Talen van de Wereld in Gevaar. In 2001 volgde een geüpdate versie. Beide werden enkel in papieren versie uitgegeven. Vanaf nu zullen de gegevens consulteerbaar zijn via de Unesco-website. Er wordt gestart met een kaart van Afrika.

Deze nieuwe on line editie werd gecreëerd in het kader van de Unesco-programma's Endangered Languages en Multilingualism in Cyberspace. Sensibilisering van een ruimer publiek omtrent talen die met uitsterven bedreigd zijn en meertaligheid op het internet, wordt beoogd.

De informatie zal regelmatig aangevuld worden. Experts van over de hele wereld kunnen bijdragen aan een verbetering van de site door onderzoeksresultaten beschikbaar te stellen en daar de bestaande gegevens van commentaar te voorzien. De UNESCO nodigt experts ter zake dan ook uit om hun duit in het zakje te doen.

De Atlas werd voorgesteld op de Multilingualism for Cultural Diversity and Participation of All in Cyberspace-conferentie die op 6 en 7 mei te Bamoko (Mali) werd gehouden. Deze conferentie zag het licht dankzij de Afrikaanse Academie voor Talen (ACALAN), het Agence Intergouvernementale de la Francophonie (AIF) en de regering van Mali.

Klik hier voor meer informatie.