Unesco Vlaanderen

Jongeren actief betrekken bij biosfeergebieden

Gepubliceerd op 28/05/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Vlaanderen steunt een project om jongeren in biosfeergebieden in Latijns-Amerika en de Caraïben vooruit te helpen.

Het Mens en Biosfeerprogramma (MAB) van Unesco start met een initiatief om de sociaaleconomische ontwikkeling te bevorderen van jongeren die in biosfeergebieden wonen in de regio van Latijns-Amerika en de Caraïben. Het kan worden uitgerold dankzij steun van de Vlaamse overheid.

Om het initiatief op gang te trappen, zijn er vijf projecten in evenveel landen geselecteerd. Het gaat om projecten die zich richten tot jongeren maar ook door jongeren worden uitgevoerd.

In het Saint Mary's biosfeerreservaat in Saint Kitts en Nevis komt er een project om het houden van bijen te stimuleren. Dat is goed voor de bestuiving van gewassen en leert jongeren om onder meer honing en was te produceren waarmee ze geld kunnen verdienen.

In het Ciénaga Grande de Santa Marta biosfeergebied in Colombia krijgen jongeren een opleiding zodat ze aan de slag kunnen in de sector van het ecotoerisme.

In het Limoncocha-gebied van het Yasuni biosfeerreservaat in Ecuador krijgen jeugdorganisaties ondersteuning om bij te dragen tot het integraal beheer van plastic afval aan de oevers van de Napo-rivier.

In het Xiriualtique-Jiquilizco biosfeergebied in El Salvador komt er een project om ecotoerisme te ontwikkelen op een manier die bijdraagt tot de instandhouding van zeeschildpadden.

In het Gran Pajatén biosfeerreservaat in Peru komt er een radioprogramma om jongeren in het stroomgebied van de Huayabamba te mobiliseren voor ecologische initiatieven en milieuactiviteiten.