Unesco Vlaanderen

Klimaatverandering en erfgoed in de kijker

Gepubliceerd op 15/05/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

De Vlaamse UNESCO Commissie en het Departement internationaal Vlaanderen organiseren van 25 mei tot 31 juli 2012 drie internationale tentoonstellingen in Leuven rond klimaatverandering en erfgoed.

Satellites and World Heritage Sites, Partners to Understand Climate Change

Deze tentoonstelling is ontworpen om aan te tonen hoe de gevolgen van de klimaatverandering inwerken op werelderfgoedsites. Een reeks van 25 panelen, opgesteld op het Ladeuzeplein in Leuven, gebruikt satellietbeelden om te illustreren hoe de unieke karakteristieken van waardevolle culturele en natuurlijke sites bedreigd worden door het smelten van gletsjers, het verbleken van koraalriffen, het verdwijnen van permafrost, oprukkende woestijnvorming en steeds vaker voorkomende overstromingen en zware stormen.

Het UNESCO Platform Vlaanderen en het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) produceerden samen een brochure, Klimaatverandering en werelderfgoedsites onder het wakende oog van satellieten, die aansluit bij deze tentoonstelling. Ze is gratis verkrijgbaar.

Mozambique, the Rehabilitation Project of the San Sebastian Fortress

Aan de hand van een film, foto's en informatiepanelen krijgt de bezoeker een zicht op de restauratie van het San Sebastian fort en omgeving op Ihla de Moçambique in Mozambique, een site die sinds 1991 is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ihla de Moçambique is een eiland en voormalige Portugese handelspost op de route naar India. Het onderscheidt zich door een architecturale eenheid die er kwam dankzij het sinds de 16de eeuw toepassen van dezelfde bouwtechnieken, bouwmaterialen en decoratieve principes.

De restauratie gebeurde met de inbreng van Vlaamse middelen via het Flanders UNESCO Trust fund (FUT) en andere internationale partners.

Imaging the World's Forests

Deze expositie wil aantonen hoe satellietbeelden kunnen helpen bij het beheer en het behoud van de bossen op onze planeet. Ze is een gezamenlijke realisatie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de Université catholique de Louvain (UCL).

De vernissage van de drie internationale tentoonstellingen omtrent klimaatverandering en erfgoed vindt plaats in de Centrale Bibliotheek van de KU Leuven (Ladeuzeplein 21) op vrijdag 25 mei 2012 om 18u. Wie erbij wil zijn, kan zich tot 18 mei inschrijven bij pascale.boel@iv.vlaanderen.be