Unesco Vlaanderen

Koraalriffen wapenen tegen klimaatverandering

Gepubliceerd op 08/06/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Op Wereldoceanendag stellen we het Resillient Reefs Initiative van Unesco voor. Een internationaal project van het World Heritage Marine Programme in samenwerking met verschillende partners om koraalriffen beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatverandering is vandaag de dag de grootste bedreiging voor koraalriffen. Volgens een business-as-usual scenario zal naar verwachting bijna 90% van de 29 koraalriffen die op de Werelderfgoedlijst staan, tegen 2040 twee keer per decennium ernstig verbleken. Daardoor zouden ze onvoldoende tijd hebben om zich te herstellen.

Het opbouwen van veerkracht en aanpassing is een essentieel onderdeel van de langetermijnrespons op klimaatverandering. Om succesvol te zijn, moet holistisch naar ecosystemen en gemeenschappen worden gekeken en moet de actieve en duurzame betrokkenheid van belanghebbenden in de particuliere en publieke sector worden gewaarborgd.

Met de hulp van een internationaal consortium van partners zijn vijf koraalriffen die op de Werelderfgoedlijst staan, in Palau, Belize, Frankrijk en Australië, begonnen aan een nieuwe, toonaangevende aanpak om de manier te veranderen waarop ze klimaatrisico's begrijpen en de toekomst plannen.