Unesco Vlaanderen

Mali en Unesco krijgen symbolische euro schadevergoeding voor de vernietiging van cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 30/03/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op 29 maart 2021 een symbolische euro overhandigd aan de regering van Mali en Unesco voor de schade die is toegebracht aan de bevolking van Mali en de internationale gemeenschap door de vernietiging van culturele eigendommen in Timboektoe in 2012.

De herstelbetaling geeft uitvoering aan het vonnis dat in 2017 door het ICC is uitgesproken tegen Ahmad Al Faqi Al Mahdi, die toegaf verantwoordelijk te zijn voor de vernietiging van verschillende culturele eigendommen in Timboektoe, dat op de Werelderfgoedlijst staat sinds 1988. Verschillende mausolea en de heilige poort van de Sidi Yahia-moskee werden destijds volledig verwoest en ongeveer 4 200 oude manuscripten werden verbrand of gestolen. Al Faqi Al Mahdi werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en veroordeeld tot het betalen van 2,7 miljoen euro aan herstelbetalingen aan de slachtoffers, waaronder de gemeenschap van Timboektoe, de bevolking van Mali en de internationale gemeenschap.

Unesco werkte mee aan de reconstructie van de oude mausolea, de rehabilitatie van drie moskeeën en de bescherming van oude manuscripten. Ze kreeg daarvoor steun van de Europese Unie en Zwitserland.