Unesco Vlaanderen

Maritieme herdenking van Wereldoorlog I

Gepubliceerd op 20/06/2014 door Unesco Platform Vlaanderen

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog en om het bedreigd onderwatererfgoed onder de aandacht te brengen, roept Unesco alle vaartuigen op om op zaterdag 28 juni 2014 hun nationale en scheepsvlaggen halfstok te hangen ter herdenking van de oorlog. Schepen die in de haven liggen, wordt gevraagd om een geluidssignaal te laten weerklinken om 19u. Deze symbolische acties vormen een oproep voor vrede, een herdenking van de gesneuvelden en een appel voor een betere bescherming van het erfgoed dat zich onder water bevindt.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) steunt de oproep van Unesco en verspreidde een rondzendbrief die uitlegt hoe schepen veilig kunnen deelnemen aan deze herdenking. De IMO is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties dat toeziet op de veiligheid van de scheepvaart.

De herdenking valt samen met een wetenschappelijk congres over het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog dat Unesco met steun van de Vlaamse Regering organiseert in Brugge van 26 tot 28 juni en met een internationale duikdag die mensen aanspoort om op 28 juni op een verantwoorde manier te duiken naar het onderwatererfgoed dat een getuige is van Wereldoorlog I.

Unesco Conventie voor de Bescherming van het Cultureel Onderwatererfgoed

Activiteiten rond het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog bij Unesco