Unesco Vlaanderen

Masterclass en gastcollege over immaterieel cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 28/11/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 21 en 22 december is er in Brussel heel wat op te steken over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Dr. Robert Baron (New York State Council on the Arts) verzorgt op 21 december 2016 een masterclass met als titel Safeguarding Heritage and Facilitating Community Cultural Self-Determination - Mediations and Strategies for Sustainability. Baron is directeur van (amateur)kunsten- en immaterieel erfgoedprogramma’s in New York, docent culturele makelaardij in Goucher College en een wereldautoriteit op het vlak van erfgoedbemiddeling, public folklore en ondersteunende erfgoedrollen.

Masterclass

Robert Baron verbindt erfgoedzorg en culturele duurzaamheid en onderstreept daarbij het belang van participatie van gemeenschappen, vakkundige bemiddeling en culturele makelaardij. Hij stelt dat er heel wat lessen te trekken zijn uit de praktijk in de Verenigde Staten voor het vinden van methodes voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed en het ondersteunen van culturele praktijken.

De deelnemers worden gevraagd vooraf een aantal artikels door te nemen waarover in het tweede deel, na een inleidende lezing, gediscussieerd zal worden. Hierbij is er ook ruimte voor discussie over strategieën en veerkracht in de culturele sector in de staat New York in het nakende Trumptijdperk.

Deze masterclass in de serie ICE-breker wordt georganiseerd door de Unesco-leerstoel voor Kritische Erfgoedstudies en het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (Vrije Universiteit Brussel), in samenwerking met tapis plein, FARO en het ICE-netwerk in Vlaanderen, en met medewerking van het Waalse netwerk rond het Certificat interuniversitaire en Patrimoine culturel immatériel (Universiteit Luik en Universiteit Namen).

Gastcollege

Op donderdag 22 december 2016 verzorgt dr. Robert Baron (New York State Council on the Arts) een gastcollege over Public Folklore Dialogism and Critical Heritage Studies. Hij is te gast bij prof. dr. Marc Jacobs, in de cursussen Kritische erfgoedstudies en Erfgoed en etnologie, aan de Vrije Universiteit Brussel. Dit is een initiatief van de Unesco-leerstoel voor Kritische Erfgoedstudies en het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Vrije Universiteit Brussel.

Inschrijven voor de masterclass Safeguarding Heritage and Facilitating Community Cultural Self-Determination - Mediations and Strategies for Sustainability

Inschrijven voor het gastcollege Public Folklore Dialogism and Critical Heritage Studies