Unesco Vlaanderen

Meisjesscholen zijn doelwit voor aanslagen in Pakistan

Gepubliceerd op 02/04/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

"De onderwijssituatie in de Swat-vallei van Pakistan is bijzonder zorgwekkend. Maandenlang teisterden aanvallen onderwijsinstellingen, leerkrachten en leerlingen. Vooral meisjesscholen waren een doelwit en de twee strijdende partijen gebruikten scholen als militaire basissen. Het in februari aangekondigde staakt-het-vuren lijkt goed nieuws maar angst regeert nog steeds. Veel leraars en duizenden gezinnen trokken weg uit de regio. Ouders weigeren om hun dochters naar school te sturen. Enkel een overeenkomst die duidelijk het engagement van de Pakistaanse regering voor de doelstellingen van Education for All weerspiegelt, inclusief het verschaffen van toegang tot onderwijs voor meisjes, kan hen geruststellen. Er moet een sterk signaal komen zodat iedereen van onderwijs kan genieten, hetgeen een bepalende factor is voor de toekomst van het volk en het land," zo verklaart Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van UNESCO.

UNESCO tilt bijzonder zwaar aan de situatie in Pakistan. "Gijzelneming is nooit aanvaardbaar maar als de gegijzelden schoolgaande jongens en meisjes zijn, is het des te schokkender. Via het onderwijssysteem wordt de toekomst van het hele land gegijzeld," aldus Matsuura.

In 2008 vernielden de taliban en hun bondgenoten meer dan 150 scholen in de Noordwestelijke Grensprovincie van Pakistan. Minstens 99 daarvan waren meisjesscholen. De taliban vaardigden in december 2008 een bevel uit om alle meisjesscholen te sluiten tegen 15 januari 2009 in de Swat-vallei. Ze kondigden aan dat ze schoolgaande meisjes en meisjesscholen zouden aanvallen na die datum. Sindsdien is er een wapenstilstand afgesloten tussen de Pakistaanse regering en de grootste talibangroep in de regio, de TTP. In theorie kunnen meisjes weer naar school maar veel ouders zijn bang om hun kinderen naar school te sturen en er zijn leerkrachten tekort. Nogal wat van hen zijn de streek ontvlucht en zullen wellicht niet allemaal terugkeren.

Dat de onderwijssituatie in Pakistan allesbehalve stabiel is bleek onlangs nog. Op 2 maart 2009 werd er een zelfmoordaanslag gepleegd tegen een meisjesschool in Baluchistan, een regio in het oosten van Pakistan.