Unesco Vlaanderen

Mexicaanse journaliste krijgt persvrijheidprijs

Gepubliceerd op 07/05/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De Mexicaanse freelance journaliste Lydia Cacho Ribeiro is dit jaar de laureaat van de UNESCO Guillermo Cano Prijs voor de Persvrijheid omwille van de tomeloze inzet waarmee ze in moeilijke omstandigheden blijft berichten over delicate onderwerpen. De Prijs werd op 3 mei 2008 uitgereikt tijdens een ceremonie in Maputo (Mozambique) naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid.

De internationale jury, die de laureaat selecteert, was vol lof voor de onverschrokkenheid van Lydia Cacho Ribeiro. Juryvoorzitter Joe Thloloe die in het dagelijks leven ombudsman is van de Zuid-Afrikaanse Persraad: "De jury was onder de indruk van de moed van Lydia Cacho Ribeiro. Ze blijft politieke corruptie, georganiseerde misdaad en huiselijk geweld aan de kaak stellen ondanks doodsbedreigingen, een aanslag op haar leven en de juridische gevechten waarin ze verwikkeld is."

Lydia Cacho Ribeiro werd geboren in 1963 en schrijft voor de krant La Voz del Caribe. Via onderzoeksjournalistiek onthulde ze de betrokkenheid van zakenlui, politici en drugshandelaars bij prostitutie en kinderpornografie. In 2006 schreef ze over haar onderzoek naar de honderden onopgeloste, en dus ook ongestrafte, vrouwenmoorden in Ciudad Juárez, een stad in het noorden van Mexico.

Omwille van haar werk ontving Lydia Cacho Ribeiro verschillende doodsbedreigingen. Ze werd ook al meerdere keren lastiggevallen door de politie en haar auto werd gesaboteerd. Omdat ze zich door dit alles niet laat afschrikken, ontving ze in 2006 de Francisco Ojeda Prijs voor Journalistieke Moed. In 2007 kende Amnesty International haar de Ginetta Sagan Prijs voor Vrouwen- en Kinderrechten toe.

De UNESCO creëerde de Guillermo Cano Prijs voor de Persvrijheid in 1997 om jaarlijks een persoon, een instelling of een organisatie te eren die een opmerkelijke bijdrage levert aan de promotie van de persvrijheid. Naast de eer ontvangt de laureaat een bedrag van 25.000 dollar. De Prijs is vernoemd naar de Colombiaanse journalist Guillermo Cano die in 1987 werd vermoord nadat hij een campagne was begonnen tegen de invloed van drugsbaronnen op de politiek van het land.