Unesco Vlaanderen

Mijlpaal: het Wereldwijde verdrag over hoger onderwijs treedt begin 2023 in werking

Gepubliceerd op 12/12/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 5 december 2022 sloten IJsland en Andorra zich aan bij het Wereldwijde verdrag inzake de erkenning van kwalificaties in het hoger onderwijs. Nu er 20 ratificaties zijn, kan het verdrag in werking treden.

De volgende landen hebben het verdrag inmiddels geratificeerd: Andorra, Armenië, Cuba, Estland, Frankrijk, Heilige Stoel, IJsland, Ivoorkust, Japan, Kaapverdië, Kroatië, Litouwen, Nicaragua, Noorwegen, Palestina, Roemenië, Slowakije, Tunesië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De 19e en 20e ratificatie zijn een beslissend keerpunt op de weg naar een meer inclusief en rechtvaardiger hoger onderwijs voor iedereen. Het betekent immers dat het verdrag in het voorjaar van 2023 in werking treedt en juridisch bindend wordt voor de staten die er partij van zijn.

Op 25 november 2019 nam de Algemene Conferentie van Unesco het eerste VN-verdrag over hoger onderwijs met een mondiale reikwijdte aan. Al bijna vijftig jaar hebben de regionale erkenningsconventies van Unesco de academische mobiliteit op regionaal niveau vergemakkelijkt. Tegenwoordig studeert meer dan de helft van de zes miljoen mobiele studenten ter wereld buiten hun eigen regio, een aantal dat de komende tien jaar zal verdubbelen.

De 20 verdragsstaten bieden al onderdak aan meer dan 1/6 van 's werelds internationaal mobiele studenten. Het Wereldwijde verdrag zorgt ervoor dat de kwalificaties van iedereen op een eerlijke, transparante en niet-discriminerende manier worden beoordeeld. Het zal de internationale mobiliteit vergroten en een geest van erkenning bevorderen voor alle soorten lerenden, waardoor een wereld van kansen wordt geopend voor studenten en houders van kwalificaties over de hele wereld.