Unesco Vlaanderen

Militaire handleiding voor bescherming van cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 13/12/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco geeft een handleiding uit over de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapende conflicten.

Tijdens oorlogen en conflicten ligt ook cultuur onder vuur. Cultureel erfgoed deelt in de brokken als zogenoemde collateral damage of is zelfs het doelwit van aanvallen. De opzettelijke vernieling, plundering of beschadiging van cultureel erfgoed tijdens conflicten is een bedreiging voor de vrede en de veiligheid.

Het vergroten van het bewustzijn over het belang van cultuur door middel van onderwijs en dialoog, voorbereidende maatregelen treffen om het gevaar te beperken en het aanwakkeren van maatschappelijke betrokkenheid voor de waardering en de bescherming van cultureel erfgoed wereldwijd: het zijn een aantal mogelijke antwoorden die kunnen leiden tot de oplossing van de vraag hoe we cultureel erfgoed tijdens conflicten beter kunnen beschermen.

Het spreekt voor zich dat de betrokkenheid van het leger en de veiligheidsdiensten bij de bescherming van cultureel erfgoed in het geval van conflicten van cruciaal belang is. Daarom publiceerde Unesco, in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Humanitair Recht, een handleiding voor militairen over de bescherming van cultureel erfgoed.

De handleiding biedt onder meer praktijkvoorbeelden en informatie over het identificeren, het verplaatsen en het bewaren van cultuurobjecten tijdens militaire operaties. Er is ook aandacht voor de wettelijke bescherming van culturele eigendom.

Meer over conflict & erfgoed
 

Download Protection of Cultural Property – Military Manual