Unesco Vlaanderen

Nieuw Werelderfgoed

Gepubliceerd op 28/03/1999 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcomité besliste in Kyoto dat er 30 nieuwe sites als Werelderfgoed worden erkend. Op de Belgische nieuwkomers gingen we hierboven al dieper in, maar ook de andere verkorenen verdienen onze aandacht. We zetten ze even op een rij.

Cultureel werelderfgoed

In totaal werden 27 nieuwe sites erkend als cultureel werelderfgoed. De Belgische sites behoren tot deze categorie, maar ook :

Bolivië

El Fuerte de Samaipata -de site van dit fort bestaat uit twee elementen: de heuvel met z'n vele snijwerken die het ceremoniële centrum was van de oude stad (14e-16e eeuw), en het gebied ten zuiden van de heuvel, dat het administratieve en residentiële deel vormde. De enorme gebeeldhouwde rots van Sampaita, die de stad domineert, is een unieke getuigenis van de pre-Latijns-Amerikaanse tradities en geloofsovertuigingen.

China

Zomer Paleis, een keizerlijke tuin, Beijing -geschapen in de 17e eeuw en gedurende ruim 200 jaar verder uitgebreid en verfraaid is deze tuin een meesterwerk van het Chinese landschaps- en tuindesign. Het natuurlijke landschap met zijn heuvels en waterlopen wordt harmonieus geïntegreerd in de tuin met paleizen, tempels en bruggen.

Hemeltempel, een keizerlijk offeraltaar, Beijing -gesticht in de eerste helft van de 15e eeuw. Het is een complex met religieuze gebouwen omringt door tuinen en historische naaldwouden. De site symboliseert de relatie tussen de aarde en de hemel, en de speciale rol die de keizer in de relatie speelt.

Cyprus

Choirokoitia -De neolitische nederzetting van Choirokoitia is één van de belangrijkste prehistorische sites in het oosters Middellandse Zee gebied. De opgravingen en overblijfselen op deze site leerden ons veel over de ontwikkeling van de menselijke samenleving in deze regio. Aangezien slechts een deel van de site door archeologen werd onder handen genomen, is het ook een uitzonderlijk archeologisch archief voor toekomstige studie.

Duitsland

Klassiek Weimar -in de late 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw was het kleine saksische stadje Weimar getuige van een uitzonderlijke culturele bloei, die talrijke schrijvers en geleerden aantrok, waaronder Goethe en Schiller. Die ontwikkeling wordt weerspiegeld in de hoge kwaliteit van de gebouwen en parken in de streek.

Frankrijk

Historische site in Lyon -de historische stad Lyon werd door de Romeinen gesticht in de 1e eeuw v.o.t. en speelde sindsdien een belangrijke rol in de politieke, culturele en economische ontwikkeling van Europa. Dat wordt o.a. mooi geïllustreerd door de vele historische gebouwen uit alle periodes die de stad kenmerken.

Routes naar Santiago de Compostella -tijdens de middeleeuwen was het Spaanse Santiago de Compostella één van de belangrijkste spirituele bestemmingen van talrijke pelgrims uit gans Europa. Om Spanje te bereiken, moesten ze door Frankrijk. De groep historische monumenten die op de Lijst van het Werelderfgoed werden opgenomen, markeren de vier routes die ze volgden.

Italië

Archeologisch gebied en patriarchale basiliek van Aquileia -één van de grootste en welvarendste steden van het Vroeg Romeinse Rijk. Aquileia werd verwoest door Atilla in het midden van de 5e eeuw. Een groot deel werd nog niet onderzocht en zo is deze site een belangrijk archeologisch archief. De basiliek is een uitzonderlijk gebouw gekenmerkt door prachtige mozaïeken.

Cilento en Vallo di Diano, nationale parken -de streek rond Cilento is een cultureel landschap van uitzonderlijke waarde. De nederzettingen langs de drie oost-westelijk bergruggen portretteren de historische evolutie van het gebied die een belangrijk punt was voor handel en politieke en culturele interactie tijdens de prehistorie en de middeleeuwen. De streek bevat ook overblijfselen van twee belangrijke hisotrische steden: Paestum en Velia.

Historisch centrum van Urbino -een klein stadje dat een enorme culturele bloei doormaakte in de 15e eeuw. Artiesten en geleerden vanuit gans Italië en verder kwamen er op af. Daarop volgde, vanaf de 16e eeuw, een periode van culturele en economische stagnatie, waardoor Urbino's Renaissance uiterlijk werd bewaard.

Japan

Historische monumenten van Oud Nara -deze historische monumenten -tempels, schrijnen, en opgegraven overblijfselen van het grote keizerlijke paleis- bieden een treffend beeld van de Japanse hoofdstad in de 8e eeuw, een tijd van grondige politieke en culturele veranderingen.

Libanon

Ouadi Qadisha, of de Heilige Vallei, en het Bos van God's Ceder, Horsh Arz el-Rab -de Qadisha Vallei is één van de belangrijkste Christerlijke kloosterlijke nederzettingen ter wereld. Dichtbij liggen de resten van het grote cederwoud waarvan het hout werd gebruikt voor de bouw van religieuze gebouwen.

Mexico

Archeologische zone van Paquimé, Casas Grandes -Paquimé Casas Grandes speelde een sleutelrol in de handel en de culturele contacten tussen de Pueblo volken in het zuid-westen van de Verenigde Staten en Noord Mexico en de meer ontwikkelde beschavingen van Mesoamerika in de 14e en 15e eeuw. De talrijke overblijfselen getuigen van een levendige cultuur die zich aanpaste aan de economische toestand en die abrupt verdween na de Spaanse verovering.

Historische Monumenten van Tlacotalpan -een Spaanse koloniale rivierhaven gesticht halfweg de 16e eeuw.

Nederland

Pompstation van Woudagemaal -dit pompstation werd in 1920 in Friesland geopend en is het grootste stoom pompstation ooit gebouwd. Bovendien is het nog steeds actief. Het is een hoogtepunt van de inspanningen die ingenieurs en architecten leverden om mensen en hun land te beschermen tegen de krachten van het water.

Oekraïne

Historisch centrum van Lviv -gesticht in de late middeleeuwen, bleef deze stad een administratief, commercieel en religieus centrum voor verscheidene eeuwen. Tot op heden bleef de middeleeuwse topografie van de stad bewaard.

Oostenrijk

Semmering Spoorweg -gebouwd tussen 1848 en 1854 om treinen toe te laten om 41 kilometer bergen te doorkruisen. De kwaliteit van de tunnels, viaducten en andere staaltjes van bouwkundige virtuositeit zorgen ervoor dat de spoorweg ook vandaag nog gebruikt wordt. De spoorweg loopt doorheen een spectaculair berglandschap in een gebied met veel mooie gebouwen, dat dankzij het spoor bereikbaar werd.

Portugal

Prehistorische Rotskunst Site in de Côa Vallei -deze uitzonderlijk concentratie van rotsgraveringen daterend van 22.000 tot 10.000 v.o.t. is het treffendste voorbeeld ter wereld van de prille uiting van de menselijke artistieke schepping onder deze vorm.

Spanje

Rotskunst van het Middellandse Zee Bassin van het Iberisch schiereiland -een grote verzameling rotsschilderingen die de menselijk 'way of life' illustreren tijdens een cruciale periode in de menselijke ontwikkeling

Universiteit en historisch deel van Alcalá de Henares -Alcalá de Henares is de eerste geplande universiteitsstad ter wereld. Het was het originele model van de ideale stad die de Spaanse missionarissen naar Amerika brachten en stond ook model voor andere universiteiten in Europa en verder.

Historisch deel van Oviedo -een reeks waardevolle religieuze gebouwen

Tsjechië

Holasovice Dorpsreservaat -Holasovice is een uitzonderlijk volledig en goedbewaard voorbeeld van een traditioneel Centraal Europees dorp, dat een reeks waardevolle inheemse gebouwen uit de 18e en 19e eeuw bevat, opgetrokken in een stijl die bekend staat als 'Zuid Boheemse Volks Barok'. Het grondplan van het dorp dateert van de middeleeuwen.

Tuinen en kasteel van Koromerìz -een uitstekend voorbeeld van prinselijke residenties en tuinen in Europese Barok.

Turkije

De archeologische site van Troy -met zijn 4000 jaar oude geschiedenis is Troy één van de beroemdste archeologische sites ter wereld. Wetenschappelijk gezien is het de belangrijkste illustratie van de eerste contacten tussen de beschavingen van het Noord-Oosten en die van de ontluikende Middellandse Zee regio.

Zweden

Zeehaven van Karlskrona -het perfecte voorbeeld van een 17e eeuwse Europese zeehaven en stad. Het originele plan en de oorspronkelijke gebouwen bleven intact, net als talrijke installaties die de ontwikkeling en de vooruitgang tot op de dag van vandaag illustreren.

Natuurlijk erfgoed.

Ook al ligt het zwaartepunt nog steeds bij cultureel erfgoed, toch krijgt ook natuurlijk erfgoed een plek op de Lijst van het Werelderfgoed. Dit jaar werden er 3 nieuwe sites erkend.

Nieuw-Zeeland

Sub-Antartische Eilanden van Nieuw Zeeland -deze site bestaat uit archipels ten zuid-oosten van Nieuw-Zeeland. Ze worden ondermeer gekenmerkt door hun grote biodiversiteit. Er komen zeer veel vogelsoorten voor (126 in totaal) waarvan er 40 nergens anders ter wereld voorkomen.

Rusland

Gouden Bergen van Altai -deze zuid Siberische bergen doorlopen de westerse Siberische bio-geografische streek en herbergen de bron van de voornaamste rivieren van de streek : de Ob en de Irtysh. De plantengroei is er bijzonder rijk en enkele bedreigde diersoorten zoals het sneeuw luipaard zijn er thuis.

Solomon Eilanden

East Rennel -het zuiders derde van het Rennel Eiland, het meest zuidelijk gelegen eiland van de Solomon Eilanden groep in het westen van de Stille Zuidzee. Met zijn oppervlakte van 86 km op 15 km is het het grootste koraal atol ter wereld.