Unesco Vlaanderen

Noodoproep voor Okapi wildreservaat

Gepubliceerd op 05/07/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO en de ngo Fauna & Flora International lanceren een noodoproep om het personeel van het Okapi wildreservaat te steunen en om het hoofdkwartier te herstellen in Epulu, een klein dorp in het noordwesten van Congo. Op 24 juni 2012 voerde een groep stropers, gewapend met AK-47 machinegeweren, een raid uit op het reservaat. Ze vermoordden zeven mensen, waaronder twee parkwachters. Met de oproep hopen de initiatiefnemers 120.000 dollar in te zamelen tegen 20 juli om de families van de slachtoffers te helpen en om het hoofdkwartier van het reservaat te herstellen.

Onder leiding van de beruchte olifantenstroper die bekend staat als Morgan, staken de aanvallers gebouwen in brand en vernielden ze uitrusting en materiaal. Als de faciliteiten niet snel kunnen worden hersteld, zullen de stropers hun doel bereikt hebben: zich vrijer kunnen bewegen in het reservaat op jacht naar slagtanden van olifanten.

"Als we deze situatie niet snel kunnen veranderen, krijgt de bescherming van het Okapi wildreservaat een ernstige terugslag. Het reservaat herbergt de grootste overblijvende populatie van woudolifanten in Congo. Het is onaanvaardbaar dat stropers parkwachters vermoorden en ongestraft op wild jagen," zegt Guy Debonnet van het UNESCO Werelderfgoedcentrum.

Het reservaat is een werelderfgoedsite. De ingezamelde fondsen zullen dienen om de olifanten te beschermen. Hun aantal is sterk teruggelopen omdat ivoorjagers actief zijn in de regio. De middelen zullen ook worden gebruikt om het succesvolle kweekprogramma voor okapi's weer op te starten. Het programma is van belang om deze zeldzame woudgiraf in stand te houden. Tijdens de raid werden 13 okapi's afgemaakt. Er zullen ook gebouwen worden heropgebouwd en materiaal hersteld of vervangen. En wellicht nog het meest belangrijk van al: de families van de betreurde slachtoffers zullen worden geholpen.

Een gift doen ter ondersteuning van de getroffen families en het herstel van het Okapi wildreservaat kan online via http://www.justgiving.com/okapi