Unesco Vlaanderen

Opgetuigd Opgetogen

Gepubliceerd op 23/02/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Film toont de traditie van de garnaalvisserij te paard en de unieke relatie tussen mens, dier en natuur.

Opgetuigd Opgetogen is een film van Kurt Mariën, Thomas Vander Brugghen en Jürgen Depoorter. Ze volgen garnaalvisser Günther Vanbleu en zijn paard Nikki en brengen de traditie van de garnaalvisserij te paard met veel liefde voor het ambacht in beeld. Uit de film blijkt hoe nauw visser en paard met elkaar verbonden zijn. Garnaalvissen te paard is niet zomaar een hobby, het leven van de visser staat in het teken van zijn ambacht.

“Het respect voor het ambacht loopt als een rode draad door het geheel,” vertellen de makers in Deze Week, editie Westland-Westkust. “Een paardenvisser is al snel zeven uur aan de slag als hij naar zee trekt.”

Door Unesco erkende traditie

De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke is in 2013 ingeschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Het internationale comité dat deze beslissing nam, benadrukte dat de garnaalvisserij te paard het belang in de kijker zet van kleine, lokale tradities die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtonen. De garnaalvisserij te paard zorgt in Oostduinkerke voor een eigen identiteit en wordt door de ervaren garnaalvissers aan de jongere generaties doorgegeven, met respect voor de maritieme omgeving.

Capricorn Film Group, de makers van Opgetuigd Opgetogen