Unesco Vlaanderen

Oprichter Technopolis krijgt Kalinga-prijs

Gepubliceerd op 26/10/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Erik Jacquemyn is laureaat van de Unesco Kalinga-prijs voor de popularisering van de wetenschap.

Unesco directeur-generaal Irina Bokova zal de Unesco Kalinga-prijs voor de popularisering van de wetenschap op 7 november 2017 uitreiken aan Erik Jacquemyn. De ceremonie vindt plaats tijdens het Wereld Wetenschappen Forum in Jordanië.

Een onafhankelijke jury selecteerde Erik Jacquemyn voor zijn inzet voor het verspreiden van kennis over de wetenschappen onder het grote publiek. Hij is expert in wetenschappelijke communicatie, wetenschapscentra, wetenschapsmusea en interactieve musea.

Erik Jacquemyn werd wetenschappelijk en technologisch adviseur van de minister-president van de Vlaamse Regering in 1985. Sinds begin de jaren negentig heeft hij talrijke initiatieven voor wetenschappelijke communicatie gelanceerd, waaronder de Vlaamse Wetenschapsweek. Hij stond aan de wieg van Technopolis, het Vlaams “doe-centrum” voor wetenschap en technologie in Mechelen, dat hij leidde van 2000 tot 2016.

De Unesco Kalinga-prijs voor de popularisering van wetenschap is in 1951 opgericht dankzij een donatie van Patnaik Bijoyanand, oprichtend voorzitter van het Kalinga Foundation Trust of India. De prijs wordt elke twee jaar toegekend en omvat een bedrag van 20 000 dollar, een diploma en de Unesco Albert Einstein-medaille. De Prijs beloont uitstekende bijdragen in het communiceren van wetenschap of technologie aan de samenleving.

De vorige laureaten van de Unesco Kalinga-prijs voor de popularisering van de wetenschap >