Unesco Vlaanderen

Samenwerkingsovereenkomst voor de wederopbouw van Mosoel

Gepubliceerd op 24/04/2018 door Unesco Platform Vlaanderen

De Verenigde Arabische Emiraten, Unesco en Irak gaan samenwerken om enkele karakteristieke historische monumenten van Mosoel te doen herrijzen.

De Verenigde Arabische Emiraten, Unesco en Irak hebben een overeenkomst gesloten waarbij de Emiraten 50,4 miljoen dollar bijdragen aan de wederopbouw van het cultureel erfgoed van Mosoel. De financiële steun is bedoeld voor de restauratie en de reconstructie van de historische monumenten van Mosoel, met name de karakteristieke al-Nuri-moskee en de beroemde, scheefstaande al-Hadba-minaret van 45 meter, die meer dan 840 jaar geleden gebouwd zijn.

Monumenten en omgeving doen heropleven

Het eerste jaar zal zich richten op het documenteren en opruimen van de site en op het opstellen van plannen voor de wederopbouw. De volgende vier jaar zullen worden gewijd aan de restauratie en de historisch getrouwe reconstructie van de scheefstaande minaret, de al-Nuri-moskee en de aangrenzende gebouwen. De historische tuinen van de stad en andere open ruimtes en infrastructuur maken ook deel uit van het plan. Er zal ook een gedenkteken en een museum worden gebouwd.

De wederopbouw van de verloren en beschadigde erfenis van de op een na grootste stad van Irak is een van de belangrijkste onderdelen van het 'Revive the Spirit of Mosul'-project, dat door de directeur-generaal van Unesco, Audrey Azoulay, in februari van dit jaar werd voorgesteld tijdens een internationale conferentie voor de wederopbouw van Irak, die plaatsvond in Koeweit. Dit project heeft tot doel om, door middel van onderwijs en cultuur, de geest van vreedzaam samenleven en sociale cohesie te doen herleven in Mosoel en omstreken.