Unesco Vlaanderen

Spa samen met 10 andere kuuroorden op Werelderfgoedlijst

Gepubliceerd op 26/07/2021 door Vlaamse Unesco Commissie

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft op 24 juli 2021 in het Chinese Fuhzou beslist om de Werelderfgoedlijst aan te vullen met ‘De grote kuuroorden van Europa’. De nieuwe inschrijving omvat 11 steden, gelegen in zeven Europese landen: Spa (België), Bad Ems (Duitsland), Baden-Baden (Duitsland), Bad Kissingen (Duitsland), Vichy (Frankrijk), Montecatini Terme (Italië), Baden bei Wien (Oostenrijk), Františkovy Lázně (Tsjechië), Karlovy Vary (Tsjechië), Mariánské Lázně (Tsjechië) en Bath (Verenigd Koninkrijk).

De elf kuuroorden liggen allemaal bij een of meerdere mineraalwaterbronnen en ontwikkelden zich sterk tussen 1700 en het begin van de 20e eeuw. Er ontstonden medische en therapeutische inrichtingen, maar ook een druk mondain leven, met hotels, culturele en sportinfrastructuur, waar bezoekers uit heel Europa naartoe kwamen. De aldus ontstane resorts zijn de voorlopers van het moderne toerisme.

Spa plant geen grote festiviteiten om de werelderfgoedstatus te vieren: het stadje werd vorige week net als tientallen andere steden en gemeenten in Luik zwaar getroffen door overstromingen.