Unesco Vlaanderen

Steltlopers van Namen op Unesco-lijst immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op 17/12/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco maakte op 16 december 2021 bekend dat het steekspel van steltlopers van Namen is ingeschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het steekspel van de steltlopers van Namen is een traditie die teruggaat tot het begin van de vijftiende eeuw. De steekspelen werden georganiseerd bij de ontvangst van hooggeplaatste gasten, een traditie die de stad Namen nog steeds in ere houdt.

Spelverloop

Tijdens een steekspel proberen de deelnemers alle leden van het andere team tegen de grond te werken. De steltlopers zijn gegroepeerd in twee teams: de Mélans, met gele en zwarte stelten, die de oude stad vertegenwoordigen, en de Avresses, met rode en witte stelten, die de nieuwe stad en de naburige dorpen vertegenwoordigen. Tegenwoordig sluiten spelers zich echter aan bij een team van hun voorkeur. Waar ze wonen is niet langer van belang.

Processie

Elk steekspel begint met een processie bestaande uit de twee teams, voorafgegaan door hun vlaggen, trommels en fluitspeler. De trommels luiden de processie in, bepalen het ritme van de mars en geven energie aan het steekspel. Steltsteekspelen vinden meestal plaats tijdens festivals in de straten en op de pleinen van Namen. De toegang is gratis en toeschouwers verzamelen zich rond de steekspelzone en juichen hun favoriete team toe.

Meisjes en vrouwen welkom

Spelers variëren van 7 tot 70 jaar oud. Historisch gezien waren het allemaal mannen maar de vereniging Les Échasseurs Namurois stelde in 2018 de wekelijkse trainingen open voor meisjes en vrouwen. Als er voldoende getrainde dames zijn, zal het eerste steekspel van vrouwelijke steltlopers worden georganiseerd.

Er werden dit jaar nog 28 andere voorbeelden van immaterieel cultureel erfgoed inschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid, waaronder de corsocultuur in Nederland.