Unesco Vlaanderen

Sultan Qaboos-Prijs 2005 toegekend

Gepubliceerd op 25/07/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Koïchiro Matsuura heeft de Sultan Qaboos-Prijs voor milieubescherming dit jaar uitgereikt aan de beheerders van het Great Barrier Reef Marine Park (Australië) en aan Dr. Ernesto C. Enkerlin-Hoeflich (Mexico). Beiden werden verkozen tijdens de bijeenkomst op 29 juni van het bureau van de Internationale Coördinerende Raad van UNESCO's Mens- en Biosfeer (MAB)-Programma.

De beheerders van het Great Barrier Reef Marine Park, de voornaamste adviseurs van de Australische regering betreffende het management van het Great Barrier Reef, verkregen de Sultan Qaboos-Prijs voor hun cruciale bijdrage aan de conservatie van dit koraalrif. Hierbij werd steeds geschipperd tussen conservatie en duurzaam gebruik zodat een innoverend kader werd gecreëerd dat een gezond overleven van kust- en marine-ecosystemen verzekert.

Dr. Ernesto C. Enkerling-Hoeflich (Mexico) werd in de bloemetjes gezet vanwege zijn opmerkelijke bijdrage aan natuurbehoud, ecologisch onderzoek en milieueducatie. Momenteel is hij voorzitter van de Nationale Commissie voor Beschermde Natuurgebieden in Mexico (CONANP). Gedurende zijn reeds vier jaar durende aanstelling in CONANP, zijn vijf nieuwe sites ingeschreven in het Wereldnetwerk van Biosfeerreservaten.

De uitreiking van de Sultan Qaboos-Prijs wordt mogelijk gemaakt door de donatie van Zijne Majesteit Sultan Qaboos Bin Said Al-Said van Oman. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.