Unesco Vlaanderen

Sundarbans werelderfgoedsite zwaar beschadigd

Gepubliceerd op 12/12/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

De cycloon die meer dan 3.000 mensenlevens eiste in Bangladesh op 15 november 2007 hield ook lelijk huis in de Sundarbans werelerfgoedsite, zo blijkt uit het verslag van de experts die het mangrovewoud in opdracht van de UNESCO bezochten op de delta van de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna rivieren.

De experts stelden vast dat 40 procent van de site zwaar beschadigd werd door de cycloon Sidr. De cycloon sloeg toe in het oostelijk deel van Sundarbans, het biologisch rijkste deel van de werelderfgoedsite. Het gebladerte van meer dan 30 procent van de bomen werd van de takken gestroopt. Verschillende grote bomen werden door de wind geveld en de boomkruin van verschillende andere liep ernstige schade op.

Met zijn 140.000 hectaren is Sundarbans een van de grootste mangrove-ecosystemen ter wereld. Het is een complex netwerk van waterwegen, slikken en kleine eilanden. Het herbergt een brede waaier van fauna, waaronder 260 vogelsoorten, de Bengaalse tijger en andere bedreigde diersoorten zoals de Indische python. De omvang van de impact van de cycloon op het wild moet nog worden vastgesteld.

De experts zijn vooral bezorgd dat stropen en andere inbreuken het herstel van het ecosysteem in het gedrang zullen brengen. Normaal gezien zal de regeneratie tien tot vijftien jaar duren. Doordat observatiestations, aanlegsteigers, boten en ander materiaal van de Bengalese Wouddienst door de cycloon mee in zee zijn gesleept, wordt het zeer moeilijk voor de autoriteiten om de site, die in 1997 op de Werelderfgoedlijst werd ingeschreven, te beheren.

Sundarbans doet ook dienst als de broedplaats van verschillende vis-, garnalen- en krabbensoorten waarmee 300.000 mensen in hun levensonderhoud voorzien. De experts roepen donoren op om hulp te bieden bij het herstellen en heropbouwen van de infrastructuur (observatiestations en aanlegsteigers) van de Wouddienst en om verloren materiaal (boten, communicatieapparatuur) te vervangen.

Eerder kondigde de UNESCO aan dat ze zal helpen bij de heropbouw van het land. De Organisatie zal zich daarbij vooral toeleggen op het onderwijs. Meer dan 1.300 onderwijsinstellingen in 30 districten zijn vernield of zwaar beschadigd. Nog eens 7.500 liepen lichtere schade op. Samen met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en andere VN-agentschappen en ngo's die in de getroffen gebieden actief zijn, werkt het UNESCO-kantoor in Dhaka aan het oplijsten van de onderwijsbehoeften om vervolgens mee te werken aan de wederopbouw van scholen en het onderwijssysteem.