Unesco Vlaanderen

Teken- en schilderwedstrijd rond erfgoed onder vuur

Gepubliceerd op 21/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

 

De Vlaamse Unesco Commissie komt met een opmerkelijk initiatief rond erfgoed onder vuur. Het ligt in het verlengde van de #Unite4Heritage campagne van Unesco waarmee de Organisatie wil sensibiliseren en mobiliseren voor de bescherming van cultureel erfgoed wereldwijd.

Met een teken- en schilderwedstrijd die openstaat voor iedereen, van professionele kunstenaars tot minderjarige creatievelingen, wil de Vlaamse Unesco Commissie mensen doen nadenken over de fragiliteit van ons cultureel erfgoed.

De Vlaamse Unesco Commissie vraagt de deelnemers om twee tekeningen, schilderijen of schetsen te maken van een kenmerkend (nationaal) monument: hét boegbeeld van de stad, regio of land waar ze wonen. Het eerste werk toont het monument zoals het nu is, het tweede toont het monument na een vijandige aanval. Er worden geen vormvereisten opgelegd. De organisatoren benadrukken niet te willen provoceren maar wel te sensibiliseren, te laten nadenken.

Een jury van experts zal een selectie maken uit de ingezonden werken. De gekozen kunstwerken zullen worden getoond op een internationale conferentie in Brussel over de bescherming van cultureel erfgoed. De conferentie gaat van start op 9 juni 2016 in aanwezigheid van Unesco directeur-generaal Irina Bokova en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken.

De geselecteerde collectie zal ook worden gedigitaliseerd voor verdere verspreiding op het internet.


Deelnemers wordt gevraagd om hun originele kunstwerken te verzenden voor 25 mei 2016 naar de Vlaamse Unesco Commissie:

Departement internationaal Vlaanderen
Vlaamse Unesco Commissie
t.a.v. Tijs D'Hoest, Algemeen secretaris
Boudewijnlaan 30 bus 80
1000 Brussel