Unesco Vlaanderen

Tentoonstelling Een oceaan van gegevens stroomt door Oostende

Gepubliceerd op 28/04/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 25 april werd het IODE Project Office van de UNESCO plechtig geopend in Oostende. Om het gebeuren luister bij te zetten, organiseerde het Unesco Centrum Vlaanderen een tentoonstelling die informatie biedt over het hoe en waarom van het verzamelen van oceanografische gegevens. De tentoonstelling is gratis te bezoeken voor het grote publiek in het weekend van 7 en 8 mei 2005.

Vragen én antwoorden

De kranten stonden er de laatste maanden bol van, maar de tsoenami is spijtig genoeg geen ééndagsvlieg. Hoe wapent de wereld zich tegen al dit zeegeweld? Enkele jaren geleden heette het grote gevaar El Niño. Maar wat is het precies? Hoelang bestaat het al? En wat komen satellieten hierbij doen? In 1953 stonden onze contreien onder water. Tegen 2100 zal de zeespiegel met ongeveer 60 cm stijgen als gevolg van klimaatverandering. Wat dan gedaan? Onze biodiversiteit wordt bedreigd, maar in feite kennen we amper 5 % van wat er allemaal in de oceanen leeft en groeit. Wat is het gevaar van 'alien invaders'? En wat zijn toxische algen? Welke risico's brengen ze met zich mee? Op al deze vragen geeft de tentoonstelling Een oceaan van gegevens stroomt door Oostende een antwoord.

Met enkele concrete voorbeelden wordt bevattelijk aangetoond hoe belangrijk het beheer en het verzamelen van oceanografische gegevens wel is. Bij verschillende thema's wordt uitgelegd hoe en waar wetenschappers hun informatie ophalen. Er valt ook meetapparatuur te bekijken. En waarvoor al die gegevens kunnen dienen, wordt uitgelegd met lokale en mondiale voorbeelden.

Waar?

IODE Project Office (naast het VLIZ)

Pakhuizen 61 (vismijn)

8400 Oostende

Wanneer?

7 mei: van 12u -18u

8 mei: van 10u -18u

Meer informatie over de tentoonstelling:

Unesco Centrum Vlaanderen

jbcalewaert@unescocentrum.be of info@unescocentrum.be

03 285 96 17

Klik hier voor meer informatie over het IODE Project Office in Oostende.

Klik hier voor meer informatie over het themanummer van UNESCO info dat verscheen n.a.v. de opening van het IODE Project Office.