Unesco Vlaanderen

Terugblik op de jaarlijkse Unesco-bijeenkomst voor immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op 19/12/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Intergouvernementeel comité voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed kwam van 4 tot 9 december 2023 bijeen in Kasane (Botswana). De twintigste verjaardag van Unesco’s Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed zorgde voor een feeststemming en bood een gelegenheid om na te denken over de afgelegde weg en de toekomst van de internationale samenwerking rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Tijdens de bijeenkomst zijn ook de verschillende Lijsten van de Conventie aangevuld. Zo werd de traditionele irrigatietechniek van graslandbevloeiing, zoals bij ons nog in Lommel toegepast, ingeschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De Geelse Gezinsverpleging is opgenomen op het Register van goede borgingspraktijken.

Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed, UNESCO Facilitator en vicevoorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie was er bij in Botswana. Ze brengt verslag uit van een memorabele bijeenkomst en werpt een blik op een aantal interessante ontwikkelingen die de toekomst van het borgen van immaterieel erfgoed mee vorm zullen geven.