De grote aardbeving en de er op volgende tsunami van 26 december 2004 die leidde tot een tragisch verlies van mensenlevens in de Indische Oceaan, creëerde wereldwijd een bewustzijn voor de onvoorspelbaarheid en verwoestende kracht van tsunami's. Naar schatting 230.000 mensen lieten het leven en meer dan een miljoen mensen verloren hun huis. Het is de grootste tsunamiramp uit de geschiedenis.
Om lessen te kunnen trekken uit wat er gebeurde en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op dergelijke rampen in de toekomst, is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurde. Daarom is er nu een speciale editie van de periodieke publicatie Earthquake Spectra. 900 pagina's lang komen de verschillende aspecten van de ramp aan bod: seismologie; geologie en geofysica; tsunami veldonderzoek en analyse; het functioneren van structuren; de mate van voorbereid zijn; de sociale impact; en herstel en wederopbouw.
De UNESCO speelt een grote rol in de internationale inspanningen om de kwetsbaarheid te verminderen van mensen die in gebieden wonen met een verhoogd risico op dergelijke rampen. Zo werkt de Organisatie onder andere aan de uitbouw van een wereldwijd waarschuwingssysteem voor tsunami's.