Anderhalf jaar nadat de regio van de Indische Oceaan zwaar getroffen werd door een verwoestende tsunami, is er een tsunamiswaarschuwingssysteem voor de ganse Indische Oceaan operationeel, zo liet Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, weten tijdens de bijeenkomst van de Uitvoerende Raad van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van de UNESCO op 28 juni in Parijs. De IOC lanceerde al midden de jaren 1960 een dergelijk systeem in de Stille Oceaan, het gebied met de grootste kans op tsunami's. Ook het opzetten en ontwikkelen van het waarschuwingsysteem in de Indische Oceaan gebeurt onder toezicht van de IOC.
Momenteel zijn er 26 tsunami-informatiecentra actief in de regio die waarschuwingen en informatie kunnen ontvangen en doorgeven. Het seismografisch netwerk in de regio is eveneens verbeterd: 25 nieuwe stations sturen hun waarnemingen in real time door naar centra die de gegevens kunnen analyseren. Ook andere organisaties in de regio die seismografische metingen doen, stellen hun waarnemingen ter beschikking.
In afwachting van een regionaal centrum voor de Indische Oceaan, ontvangen de informatiecentra hun gegevens en waarschuwingen vanuit Japan en Hawaï, de regionale centra voor het systeem voor de Stille Oceaan. Als op termijn (eind 2007 en 2008) het systeem in de Indische Oceaan uitgebreid wordt met nieuwe satellieten en met meer speciale sensoren die de druk diep in zee meten, komt er ook een regionaal centrum in de regio van de Indische Oceaan.
Nu het systeem er is, zal het nog uitgebreid getest en aangepast worden, kwestie van mogelijke zwakke punten op te sporen en te verhelpen. Verder zal er ook werk gemaakt worden van doorgedreven internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat de verschillende nationale onderdelen van het systeem goed op elkaar zijn afgestemd. Er moet ook nog gewerkt worden aan het verzekeren van de doorstroom van de informatie: ervoor zorgen dat cruciale informatie de bevolking zo snel mogelijk bereikt en dat de mensen weten hoe ze moeten reageren in noodsituaties. Hoe dit alles best aangepakt wordt, zal besproken worden tijdens een bijeenkomst van een coördinatiegroep van de IOC voor de Indische Oceaan in Bali van 31 juli tot 2 augustus.