Unesco Vlaanderen

Uitbreiding van de Werelderfgoedreeks Europese Beukenbossen

Gepubliceerd op 02/08/2021 door Vlaamse Unesco Commissie

De Unesco Werelderfgoedreeks ‘Oude en oeroude beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa’ waartoe ook 5 integrale bosreservaten van het Zoniënwoud behoren, wordt uitgebreid met maar liefst 6 nieuwe partnerlanden: Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Frankrijk, Noord-Macedonië, Polen en Zwitserland.

Door deze uitbreiding worden 15 nieuwe beschermde gebieden aan het netwerk toegevoegd. Hierna kunnen er nog meer kostbare bosgebieden in andere landen volgen. Het hele Werelderfgoed omvat de weinige overgebleven Europese oerbeukenbossen en eeuwenoude Europese beukenbossen, die door de mens vrijwel onveranderd zijn gebleven.

Deze werelderfgoedreeks is momenteel het grootste werelderfgoed. Het is een werelderfgoed met een toekomst, dat blijft groeien. Een meesterwerk in voortdurende ontwikkeling, zonder grenzen.

Unesco secretariaat voor oude beukenbossen in België

Sinds 2020 onthaalt Stichting Zoniënwoud het Unesco secretariaat voor primaire en oeroude beukenbossen in de Karpaten en andere delen van Europa. En dit voor een periode van vier jaar.

Lees hier het volledige persbericht over de uitbreiding van deze Unesco Werelderfgoedreeks.