Unesco Vlaanderen

Unesco aan boord van de Energy Observer

Gepubliceerd op 13/01/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco ondersteunt de eerste klimaatneutrale boot op waterstof bij een zes jaar durende reis rond de wereld.

Unesco stelt haar expertise ter beschikking aan het team dat in de lente met de Energy Observer begint aan een wereldreis van zes jaar. Het initiatief wil duurzame energie promoten en bewustzijn creëren voor energietransitie. De Energy Observer is de eerste klimaatneutrale boot. Hij wordt aangedreven door een combinatie van hernieuwbare energie en waterstof. Tussen 2017 en 2022 zal hij 101 plaatsen aandoen, gaande van maritieme hoofdsteden, historische havens en natuurgebieden tot internationale evenementen. Tijdens de zes jaar durende reis zal geen druppel fossiele brandstof worden verbruikt.

De Energy Observer brengt een toekomstvisie in de praktijk: energie halen uit de natuur zonder beschadiging of verspilling. De boot zal waterstof produceren uit zeewater en aan boord opslaan. De energie-architectuur is gericht op 100% energie-autonomie, zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof. Het drijvend laboratorium zal nieuwe technologie uittesten in extreme omstandigheden.

Vertegenwoordigers van Unesco zetelen in de stuurgroepen die de expeditie helpen ontwikkelen en uitvoeren.

De Energy Observer vertrekt in de lente uit zijn thuishaven Saint-Malo. Van daar gaat het richting Parijs en vervolgens de wereld rond. Het wordt een ongekende odyssee om oplossingen voor energietransitie in reële omstandigheden te testen. De expeditie is tevens een middel om educatie voor duurzame ontwikkeling te promoten. Het audiovisuele team aan boord zal tijdens de wereldreis multimedia-projecten opzetten met verschillende biosfeerreservaten langs de vaarroute.

Volg de Energy Observer op Facebook