Unesco Vlaanderen

UNESCO biedt Indonesië steun na aardbeving

Gepubliceerd op 31/05/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

"De UNESCO staat klaar om Indonesië ter hulp te komen na de tragische aardbeving van afgelopen zaterdag die aan duizenden mensen op Java het leven kostte," zo laat Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, weten.

"In de eerste plaats moet er vooral geconcentreerd worden op noodhulp om de gewonde, hongerige en dakloze mensen te helpen," aldus Matsuura. "Maar de UNESCO zal ook haar expertise aanbieden voor het herstellen van de schade die de aardbeving berokkende aan de werelderfgoedsites van Indonesië." Ook op het vlak van onderwijs en het terug op gang helpen van de media wil de Organisatie een rol spelen.

Volgens de eerste berichten zou het uit de 10de eeuw daterende Prambanan tempelcomplex dat in 1991 op de Werelderfgoedlijst is ingeschreven, schade hebben opgelopen. Jaren van restauratiewerken zijn in een klap door de aardbeving tot niets herleid. Als daar vraag naar is, zal de UNESCO een delegatie naar het Indonesische eiland Java sturen om de juiste omvang van de schade op te meten.

Het beroemde Borobudur tempelcomplex, een van de iconen van de Werelderfgoedlijst, zou niet beschadigd zijn door de aardbeving. Indonesië telt 7 werelderfgoedsites (3 culturele en 4 natuurlijke) waarvan er drie op Java gelegen zijn.