Unesco Vlaanderen

Unesco en de Europese Commissie gaan erfgoedroutes promoten

Gepubliceerd op 04/03/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de Europese Commissie lanceren een project om culturele routes te ontwikkelen. De bedoeling is om de aantrekkingskracht van werelderfgoedsites te gebruiken om toeristen aan te trekken en hen eveneens te laten kennismaken met andere culturele troeven zoals bijvoorbeeld musea en festivals.

De eerste erfgoedroutes zullen worden voorgesteld in 2017. Reizigers zullen kunnen gebruikmaken van gebruiksvriendelijke platforms en mobiele applicaties om kaarten en informatie te krijgen over culturele plaatsen en, waar van toepassing, over te bezoeken uitingen van immaterieel cultureel erfgoed.

"Het Europese Erfgoedroutes project is een concreet voorbeeld van hoe de kracht van cultureel erfgoed kan gebruikt worden als een springplank voor de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen en regio's," aldus Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco. "Ik ben ervan overtuigd dat dit Europese project gemeenschappen, behoeders van erfgoed en politieke leiders in vele delen van de wereld een model kan bieden voor het uitwerken van ontwikkelingsstrategieën die gebruik maken van de uitzonderlijke universele waarde van werelderfgoedsites."

Bij de uitwerking van het project zullen onder meer plaatselijke overheden, beheerders van erfgoedsites, culturele instellingen zoals musea en galerijen, vertegenwoordigers van uitingen van immaterieel cultureel erfgoed en spelers uit de toeristische sector betrokken worden. De websites en apps van het projecten zullen de Europese Erfgoedroutes promoten bij het brede publiek, in het bijzonder in China, Noord-Amerika en Europa.