Unesco Vlaanderen

UNESCO en online reizigersgemeenschap gaan samenwerken

Gepubliceerd op 02/11/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

TripAdvisor, 's werelds grootste online gemeenschap van reizigers, sloot op 23 oktober 2009 een samenwerkingsakkoord met UNESCO op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs. Bedoeling is om reizigers te mobiliseren voor het behoud van de natuurlijke en culturele sites die zijn ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bij de voorstelling van de samenwerking, beloofde Stephen Kaufer, oprichter en hoofd van TripAdvisor, om de komende twee jaar anderhalf miljoen dollar ter beschikking te stellen van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO. Het geld zal het Centrum helpen bij zijn taak om toezicht te houden op de instandhouding van de 890 natuurlijke en culturele bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst staan.

"Vanwege het grote bereik van TripAdvisor onder de leden van hun gemeenschap, kunnen we samen werken aan het vergroten van het bewustzijn over werelderfgoed en kunnen we via hun leden ook nuttige feedback en informatie ontvangen over de situatie in talrijke werelderfgoedsites," zegt Francesco Bandarin, directeur van het UNESCO Werelderfgoedcentrum.

Maandelijks bezoeken meer dan 25 miljoen mensen de websites van TripAdvisor om reisinformatie te vinden en te delen. "Wij zullen onze leden, die over de hele wereld reizen, oproepen om mee te helpen aan het behoud van unieke plaatsen die we allemaal een warm hart toedragen," aldus Stephen Kaufer. "We geven niet alleen dollars aan het Werelderfgoedcentrum maar bieden ook de collectieve wijsheid en steun van miljoenen reizigers die actief zijn bij TripAdvisor. Samen zullen we werk maken van een wereldwijde bewustwording over werelderfgoed en over duurzaam en verantwoord toerisme."

De opmerkingen die de bezoekers van TripAdvisor online geven over werelderfgoedsites zullen UNESCO helpen om de vinger aan de pols houden van wat er leeft in werelderfgoedsites en zal waardevolle informatie bieden aan sitebeheerders en lokale gemeenschappen.