Unesco Vlaanderen

UNESCO en Smithsonian vieren 40 jaar Werelderfgoedconventie

Gepubliceerd op 31/07/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO en het Smithsonian Institute lanceren een project om de veertigste verjaardag van de Werelderfgoedconventie onder de aandacht van het brede publiek te brengen. Met een website en een app voor iPhones en android smartphones belicht Protection, Preservation and Prosperity: Stories of World Heritage tien werelderfgoedsites die zich onderscheiden door de rol die lokale gemeenschappen spelen bij de bescherming ervan.

De M'Zab vallei in Algerije, het Kakadu nationaal park in Australië, het cultureel landschap Hangzhou in China, het koffie cultureel landschap in Colombia, de kerken van Lalibela in Ethiopië, de Fagusfabriek van Alfeld in Duitsland, de Bandiagara-klif in Mali, het Agave landschap en de oude tequila-industrie in Mexico en de Everglades en Taos Pueblo in de Verenigde Staten zijn de sites die centraal staan in het project.

De verhalen van de tien sites zijn te ontdekken op een website en met een mobiele app. Samen bieden ze inzicht in hoe de 189 lidstaten van de Werelderfgoedconventie omgaan met de 962 culturele en natuurlijke werelderfgoedsites verspreid over de hele wereld.

Bijzonder aan het project is dat het de uitgebreide archieven van UNESCO samenbrengt met de wereldvermaarde historische stalen waarover het Sithsonian beschikt. Zo wordt een duidelijk zich verkregen op het verband tussen de sites en de menselijke ontwikkeling en geschiedenis.

Het Smithsonian Institution is een Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut met bijhorend museumcomplex. Het grootste deel van de faciliteiten is gevestigd in Washington D.C. Gezamenlijk bestaat het uit negentien musea en zeven onderzoekscentra. Zijn collecties tellen 142 miljoen voorwerpen.