Unesco Vlaanderen

UNESCO-experts bevestigen benarde situatie Galapagoseilanden

Gepubliceerd op 17/04/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Een team van experts van de UNESCO en de Wereldunie voor de Bewaring van de Natuur (IUCN) dat de Galapagoseilanden bezocht van 8 tot 13 april 2007, bevestigt eerdere alarmerende berichten over het in gevaar zijn van de werelderfgoedsite en steunt de maatregelen die de Ecuadoraanse autoriteiten aankondigden om het voortbestaan van de site te verzekeren.

Het grootste gevaar voor de Galapagoseilanden komt vooral van het steeds vaker voorkomen van vreemde planten- en diersoorten, het toenemend aantal mensen dat zich (illegaal) op het eiland vestigt, de ongecontroleerde ontwikkeling van het toerisme, vervuiling en het falen van verschillende instellingen en agentschappen om aan deze bedreigingen het hoofd te bieden.

De experts zullen uitgebreid verslag uitbrengen van hun bevindingen tijdens de volgende bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité die van 23 juni tot 2 juli plaatsvindt in Christchurch (Nieuw-Zeeland). Op basis daarvan zal het comité aanbevelingen formuleren die het behoud van de werelderfgoedsite op lange termijn moeten helpen verzekeren. Het is niet ondenkbaar dat het comité de site zal toevoegen aan de Lijst van het bedreigd werelderfgoed zodat een extra impuls aan de bescherming van de site kan gegeven worden.

Tijdens het bezoek zaten de experts rond de tafel met talrijke beleidsmensen en andere betrokkenen bij het beheer en de ontwikkeling van de Galapagoseilanden. Ze juichten alvast de maatregelen toe die president Rafael Correa van Ecuador aankondigde ter bescherming van de unieke eilandengroep, waaronder het beperken van het vliegverkeer, het toerisme en de migratie naar de eilanden.

De Galapagoseilanden is een groep van dertien grote en meer dan veertig kleine eilanden, waarvan er vijf bewoond worden. De archipel ligt 970 km ten westen van de kust van Ecuador in de Grote Oceaan.