Unesco Vlaanderen

Unesco Persvrijheidsprijs voor Jineth Bedoya Lima

Gepubliceerd op 04/05/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid is toegekend aan de Colombiaanse onderzoeksjournalist Jineth Bedoya Lima voor haar onverminderde inzet zelfs na twee ontvoeringen.

Jineth Bedoya Lima, geboren in 1974, schrijft vooral over seksueel geweld tegen vrouwen en het gewapend conflict en het vredesproces in Colombia. Ze was zelf een slachtoffer van seksueel geweld in 2000 toen ze werd ontvoerd en verkracht terwijl ze onderzoek deed naar wapensmokkel voor dagblad El Espectador. Drie jaar later, toen ze voor dagblad El Tiempo werkte, werd ze ontvoerd door militanten van de FARC.

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt toegekend op aanbeveling van een onafhankelijke internationale jury van media professionals. “De jury erkent en ondersteunt de uitzonderlijke moed en niet aflatende toewijding van Jineth Bedoya Lima bij het onthullen van kwesties die van fundamenteel belang zijn voor de samenleving,” zegt jury-voorzitter Giselle Khoury. “De jury sluit zich aan bij haar krachtige verwerping van het toenemende geweld tegen vrouwelijke journalisten in Latijns-Amerika en andere delen van de wereld, en haar pogingen om deze alarmerende wereldwijde trend te keren.’

“Jinet Bedoya Lima stond dubbel bloot aan grote risico’s, als vrouw èn als journalist. Haar moed en toewijding roepen diep respect op,” zegt Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. “We hebben professionele en onafhankelijke journalisten hard nodig. De coronapandemie onderstreept dat journalisten een cruciale rol spelen in het toegankelijk maken van betrouwbare en soms vitale informatie in crisissituaties. Ook wordt duidelijk dat journalisten overal ter wereld grote risico’s lopen bij het uitoefenen van hun vak.”

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt jaarlijks uitgereikt op de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). Dit jaar zou de ceremonie plaatsvinden tijdens een conferentie in Den Haag maar die is uitgesteld door de coronacrisis.

De Prijs, ten bedrage van 25.000 dollar, eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en promotie van persvrijheid, vooral als ze daarbij gevaar lopen. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogotá, Colombia.

Informatie over de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid