Unesco Vlaanderen

Unesco reageert op bevrijding van Palmyra

Gepubliceerd op 25/03/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

"Ik ben blij met de bevrijding van Palmyra, de archeologische site die is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Deze site draagt de herinnering aan het Syrische volk in zich en weerspiegelt de waarden van culturele diversiteit, tolerantie en openheid die deze regio tot een bakermat van de beschaving hebben gemaakt," zegt Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco.

"Gedurende een jaar was Palmyra een symbool van de culturele zuivering die het Midden-Oosten teistert. Het dynamiteren en plunderen van haar schatten om een hele samenleving te treffen, leidde tot unanieme verontwaardiging en tot een ongeziene mobilisatie ten voordele van de waarden die de hele mensheid verenigen."

"De vernietiging van de tempels van Baal Shamin en Bel, van de begrafenistorens en van de triomfboog vormt een immens verlies voor het Syrische volk en de wereld."

"Van zodra de veiligheidssituatie het toelaat, is Unesco klaar om naar Palmyra te gaan om, samen met de verantwoordelijken voor de Syrische oudheden, de schade op te meten en te beginnen met de bescherming van het waardevolle erfgoed van Palmyra, een stad die sinds het begin van de mensheid een kruispunt van culturen was. De opzettelijke vernieling van erfgoed is een oorlogsmisdaad en Unesco zal er alles aan doen om de schade te documenteren zodat deze misdaden niet onbestraft blijven. Ik wil alle betrokken partijen herinneren aan de absolute noodzaak om dit unieke erfgoed te bewaren als een essentiële voorwaarde voor vrede en de toekomst van de regio," besluit Bokova.


De bescherming van cultureel erfgoed in geval van gewapende conflicten

Campagne tegen aanvallen op cultuur en identiteit