Unesco Vlaanderen

Unesco-resolutie tikt Israël op de vingers

Gepubliceerd op 22/10/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

De Uitvoerende Raad van Unesco heeft op 21 oktober 2015 een resolutie van zes Arabische landen goedgekeurd die Israël bekritiseert omdat het er niet in slaagt om erfgoedsites te beschermen en gebieden herop te bouwen die door oorlog zijn verwoest.

Oorspronkelijk bevatte de resolutie een passage die stelde dat de Westmuur in Jeruzalem deel uitmaakt van de site van de Al-Alqsamoskee. Dit zou betekenen dat de meest heilige plaats voor het Jodendom plots een heilige plaats voor moslims zou worden. Zowel de Westmuur als de Al-Aqsamoskee bevinden zich op de site van de Tempelberg (door moslims Haram al-Sharif genoemd), een heilige plek in het Jodendom en de Islam. De passage wekte veel afkeuring op en zelfs de directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova, sprak er zich openlijk tegen uit. Het is uitzonderlijk dat een topambtenaar van de VN zich mengt in dergelijke debatten.

De resolutie was ingediend door Algerije, Egypte, Koeweit, Marokko, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. De tekst die is aangenomen veroordeelt de acties van Israël op de site, met inbegrip van het recent beperken van de toegang voor moslims omwille veiligheidsredenen.

De resolutie kreeg de steun van 26 van de 58 leden van de Uitvoerende Raad. 25 landen onthielden zich. 6 landen stemden tegen: Duitsland, Estland, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië en de Verenigde Staten. Een lidstaat was afwezig op de stemming.

De resolutie betreurt ten zeerste de recente onderdrukking in Oost-Jeruzalem en het falen van Israël, om de aanhoudende opgravingen en werkzaamheden te staken in Oost-Jeruzalem, in het bijzonder in en rond de Oude Stad.

De tekst pleit ook voor de snelle wederopbouw van scholen, universiteiten, culturele erfgoedsites, culturele instellingen, mediacentra en gebedsplaatsen die zijn vernietigd of beschadigd door de opeenvolgende Israëlische oorlogen tegen Gaza.

De resolutie bevestigd eveneens dat twee heilige plaatsen op de Westelijke Jordaanoever, het Graf van de Patriarchen in Hebron en het Graf van Rachel in Bethlehem een integraal onderdeel zijn van Palestina.

De samenstelling van de Uitvoerende Raad van Unesco