Unesco Vlaanderen

Unesco schroeft hulp aan Oekraïne op

Gepubliceerd op 10/02/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Japan stelt bijna 10 miljoen dollar ter beschikking van Unesco voor hulp aan Oekraïne. De Organisatie gaat daarmee psychosociale hulp bieden aan het onderwijs, erfgoed beschermen en journalisten ondersteunen.

Geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning voor leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers

In samenwerking met het Oekraïense Ministerie van Onderwijs en Wetenschap zal Unesco 20.000 Oekraïense leerkrachten, ouders en verzorgers opleiden om psychosociale interventies te doen. 160.000 kwetsbare leerlingen krijgen ook psychosociale ondersteuning op school.

Het beschermen en herstellen van sites van de Werelderfgoedlijst en de Indicatieve Lijst van Werelderfgoed (lijst van sites die in aanmerking kunnen komen voor een nominatie als werelderfgoed)

In samenwerking met het Oekraïense Ministerie van Cultuur zullen vier sites worden hersteld, waaronder Kyiv-Pechersk Lavra (het Holenklooster van Kiev). Tien sites krijgen een rampenparaatheidsplan, waaronder hun volledige digitalisering in 3D. Met deze fondsen wordt ook de voortzetting van de waarnemingen met satellieten en de levering van extra apparatuur ter bescherming van culturele gebouwen gefinancierd. Ongeveer vijftig professionals worden getraind in dringend stabilisatiewerk.

Beterde ondersteuning voor redacties

Unesco zal journalisten psychologische ondersteuning en juridisch advies geven en het aantal trainingen voor mediamedewerkers uitbreiden over hoe ze zichzelf kunnen beschermen in oorlogsgebieden. Ze zal ook apparatuur leveren aan redacties, met name stroomgeneratoren, zodat zij hun essentiële werk kunnen blijven doen. Tot slot zal Unesco lokale media in Moldavië, Roemenië en Slowakije ondersteunen om informatie in de Oekraïense taal te verstrekken aan vluchtelingen en het begrip tussen vluchtelingen en de gastbevolking te bevorderen.